Biogradska Gora

Nacionalni Park Biogradska Gora je smješten u sjeveroistočnom djelu Crne Gore, između rijeka Tare i Lima i u središnjem djelu planine Bjelasice. Nacionalni Park Biogradska Gora je prvi Nacionalni Park u Crnoj Gori, osnovan 1952. godine i obuhvata površinu od 5650 hektara. Zaštita veličanstvenog prirodnog područja Biogradske Gore i Bjelasice je započela 1878. godine značajnim zalaganjem Knjaza Nikole Petrovića za očuvanje ovog predjela, kako bi u njemu uživale buduće generacije.

Opširnije>>

 Park Durmitor

NP Durmitor predstavlja jedno od najstarijih zaštićenih područja kod nas, jer je još 1907.godine, u vrijeme Kralja Nikole, u zoni Crnog jezera, ovo područje, proglašeno kraljevskim zabranom.

Opširnije>>

 Lovćen

Nacionalni park Lovćen je predivan u bilo koje doba godine. Idući planinskim serpentinama viđećete kako se smenjuju pejzaži. Ukoliko ste se šetali plažom i divili palmama, magnolijama i akacijama, ovde ćete već diviti pravoj sjevernoj šumi.

Opširnije>>

 Park Skadarsko Jezero

Nacionalni park Skadarsko jezero proglašen je 1983.godine. IBA status tj. Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica dobija od 1989.godine. Od 1995. godine upisano je na Ramsar listu – Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. U Parku se nalaze i specijalni rezervati prirode: Manastirska tapija, Pančeva oka i Crni žar.

Opširnije>>

 Prokletije

Nacionalni park Prokletije, peti nacionalni park u Crnoj Gori proglašen je 2009. godine. Prostire se na površini 16.630 ha i obuhvata dva rezervata prirode: Volušnicu i Hridsko jezero. Zona zaštite oko parka je 6.252 ha.

Opširnije>>