Manastir <strong><em>Beška</em></strong>

<strong><em>Beška</em></strong>

Skoro na samoj granici Crne Gore i Albanije, na Skadarskom jezeru, nalazi se malo ostrvce Beška. Vjekovima je bilo nenastanjeno, zaraslo u korov.  Pre 14 godina su ostrvce naselile monahinje i tako je ostrvo ponovo počelo da živi kao ženski manastir.

Crkve je sagradila Jelena Balšić, ćerka cara Lazara i vladara države Zeta. Vrijedne monahinje su ostrvce puno zmija i divljeg nara pretvorile u mali rajski vrt: sada ovdje rastu masline, oleandri, lavanda i bosiljak, a crkve su, zahvaljujući donacijama, obnovljene.

Zrikavci zriču, velika mjesečeva tepsija svjetluca u vodi, možete provesti mirno veče na Skadarskom jezeru, na putu za Bešku, od Virpazara prema Albaniji, pratiće vas mir Skadarskog jezera. Dugački, uzani čamac čeka na obali, galebovi i čaplje će vam biti saputnici tokom putovanja.

Danas Beška izgleda kao rajska bašta: posadjeno je 160 stabala maslina, jabuka, mandarina, a u malom vrtu rastu patlidžani i tikvice. U vazduhu, očaravajući miris oleandra, ruža i lavande, bosiljka, žalfije i nane.

Galerija <strong><em>Beška</em></strong>

Manastir Beška