Slano <strong><em>Jezero</em></strong>

<strong><em>Slano Jezero</em></strong>

Jezero je stvoreno 1950. godine za potrebe hidroelektrane Perućica, a u akumulaciono jezero je pretvoreno 1968. godine. Površine je 8,9 kvadratnih kilometara, sa branom dužine 1.663 metra i kanalima je povezano sa jezerima Krupac i Vrmac.

Natrijum hlorid u vodi Slanske pećine u vreme poplava zasoljavao je tlo, pa je ovaj dio Nikšićkog polja po tome dobio ime,

Na području jezera postojao je vodotok rijeke Opačice formiran od brojnih stalnih i povremenih vrela među kojima su najveća bila Kusidska, Klačinska, Slansko oko, Slanska pećina i Manito oko. U centru jezera nalazi se krečnjačko ostrvo Viža. Obala slanog jezera poporilično je razruđena, sa dosta ostrva i poluostrava, a voda jezera nevjerovatno je čista i bistra. Očaraće vas divlja ljepota jezera i netaknuta priroda, koja ga okružuje sa obiljem biljnih i životinjskih vrsta što predstavlja poseban doživljaj za ljubitelje lova i ribolova.

Zbog nesvakidašnje ljepote i velikih mogućnosti planirana je ozbiljnija turistička valorizacija ovog područja. Do tada, oni koji se odluče da posjete jezero treba da znaju da do same obale nije lako doći. Teren je prilično nepristupačan, a oko jezera nema uređenog puta, iako je odavno projektovan.

Galerija <strong><em>Slano Jezero</em></strong>

Slano Jezero